عوامل رانشی مهاجرت را تشدید نکنیم! ( نقدی بر طرح صیانت و اثرات آن بر مهاجرت)

تاریخ انتشار
18:52:00 | 03 / 12 / 1400
عضو گروه کاری : گروه مدیریت

عوامل رانشی مهاجرت را تشدید نکنیم! ( نقدی بر طرح صیانت و اثرات آن بر مهاجرت)

blog-main-image

میل و تصمیم به مهاجرت در هر جامعه ای تحت تاثیر مجموعه عواملی رانشی داخلی و عوامل کششی خارجی مختلفی قرار دارد. در دنیا مطالعات زیادی بر روی این عوامل و تاثیرات آن بر میل مهاجرت در جوامع صورت گرفته است. متاسفانه مطالعات مهاجرتی در ایران بسیار نحیف است و شناخت کافی پیرامون پیشران های مهاجرت هنوز وجود ندارد. با اینحال اندک مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که در حال حاضر جامعه ایران در شرایط خاص مهاجرتی به سر می برد و جو روانی سنگینی پیرامون میل به مهاجرت در کشور شکل گرفته است. به همین خاطر سیاستگذار باید توجه بسیار زیادی به این موضوع داشته باشد و از تحریک احساسات عمومی و تقویت عوامل رانشی مهاجرت از جمله تحدید فضای مجازی و بطور کلی اینترنت پرهیز نماید. به عنوان نمونه، مطالعه ای که توسط رصدخانه مهاجرت ایران در بازه زمانی سال ۱۳۹۵-۱۳۹۶ پیرامون عوامل رانشی مهاجرت در میان متخصصان و فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور صورت گرفته است، حاکی از آن است که وضعیت اینترنت و فضای مجازی از جمله عوامل مهم رانشی تاثیر گذار بر میل به مهاجرت از کشور در میان این قشر است.

 عوامل رانشی مهاجرت را تشدید نکنیم!

( نقدی بر طرح صیانت و اثرات آن بر مهاجرت)
 
میل و تصمیم به مهاجرت در هر جامعه ای تحت تاثیر مجموعه عواملی رانشی داخلی و عوامل کششی خارجی مختلفی قرار دارد. در دنیا مطالعات زیادی بر روی این عوامل و تاثیرات آن بر میل مهاجرت در جوامع صورت گرفته است. متاسفانه مطالعات مهاجرتی در ایران بسیار نحیف است و شناخت کافی پیرامون پیشران های مهاجرت هنوز وجود ندارد. 

با اینحال اندک مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که در حال حاضر جامعه ایران در شرایط خاص مهاجرتی به سر می برد و جو روانی سنگینی پیرامون میل به مهاجرت در کشور شکل گرفته است. به همین خاطر سیاستگذار باید توجه بسیار زیادی به این موضوع داشته باشد و از تحریک احساسات عمومی و تقویت عوامل رانشی مهاجرت از جمله تحدید فضای مجازی و بطور کلی اینترنت پرهیز نماید.

 به عنوان نمونه، مطالعه ای که توسط رصدخانه مهاجرت ایران در بازه زمانی سال 1395-1396 پیرامون عوامل رانشی مهاجرت در میان متخصصان و فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور صورت گرفته است، حاکی از آن است که وضعیت اینترنت و فضای مجازی از جمله عوامل مهم رانشی تاثیر گذار بر میل به مهاجرت از کشور در میان این قشر است. 

لذا بنظر می رسد در سالهای اخیرا که وابستگی و حساسیت کسب و کارها و زندگی روزمره افراد تا حد قابل توجهی به سرعت اینترنت و کیفیت دسترسی به فضای مجازی بیشتر شده است، اجرای طرح هائی همچون طرح صیانت اثرات مخرب مضاعفی را به دنبال خواهد داشت. 
بنابراین چنانچه دست اندرکاران امور در سودای کاهش میل به مهاجرت در میان ایرانیان داخل کشور و همچنین افزایش میل به بازگشت ایرانیان خارج از کشور هستند،  پیشنهاد می شود که بجای قدم گذاشتن در مسیر تشدید نیروهای رانشی مهاجرت، در مسیر تقویت نیروهای جاذبه و چشم انداز سرزمینی و امیدآفرینی می بایست قدم بردارند.   



 
برگرفته شده از پيمايش "شناسايي عوامل مؤثر بر خروج و بازگشت ايرانيان مهاجر" سال 96-1395 در ميان 408 نفر از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ایرانی خارج از کشور / منبع رصدخانه مهاجرت ایران

نظرات کاربران
  • هنوز نظری ارسال نشده است

پیغام خود را بگذارید