فضای ورزش ایران بهتازگی با پدیده پرتکراری مواجه شده که مربوط به عدم صدور ویزا برای ورزشکاران رشتههای مختلف است. فارغ از تنوع رشتههای مذکور، این اواخر، ویزای ورزشکاران ایرانی برای رقابتهایی که بهطور خاص قرار است در آمریکا برگزار شود، صادر نمیشود یا با سختگیریهای بیشتری صادر میشود. جدیدترین پدیده در این مورد مربوط به تیم ملی کاراته ایران است که ویزای آنها برای حضور در رقابتهای بیرمنگام این کشور صادر نشده است؛ موضوعی که با اعتراض کاراتهکاهای ایرانی مواجه شده و آنها از کار آمریکا که «سیاست را با ورزش» یکی کردهاند، حسابی شاکی هستند.
همین هفته پیش بود که عنوان شد سفارت این کشور در ارمنستان با مشاهده کارت پایان خدمت سربازی سرمربی این تیم حتی حاضر به بررسی سایر مدارک او نشده و درخواستش را لغو کرده است. حالا هم که اعضای کاراته میگویند ویزای آنها صادر نشده است. اینکه چنین موضوعی برگرفته از اختلافات دیپلماتیک دو کشور است و اصولا چقدر این فضای به نسبت آشفته تأثیرگذار است، یکی از آن پارامترهایی است که نمیتوان اندازه و مقیاس درستی برایش تعریف کرد. به هر روی و با وجود آنکه شهرام هروی، سرمربی تیم ملی کاراته ایران، میگوید نمیداند چرا ویزایش صادر نشده، ظاهرا سپریکردن دوران سربازی او و تعدادی دیگر از ورزشکاران ایران در سپاه باعث شده تا در خلال صدور ویزا تعلل صورت بگیرد. این موضوع بهتازگی دردسر زیادی برای ایرانیها به بار آورده و برخلاف شایعاتی که خبر میداد آمریکا این بند را برای صدور ویزا حذف کرده، به نظر میرسد همچنان پابرجاست.
بخوانید...
در پی عدم صدور ویزا برای ملیپوشان کاراته ایران، احتمال لغو اعزام تیم به مسابقات جهانی وجود دارد. آنطور که دیروز «ایسنا» گزارش داده، بهمن عسگری، ذبیحالله پورشیب و سجاد گنجزاده در بخش مردان و سارا بهمنیار و حمیده عباسعلی در بخش زنان، ۵ نماینده ایران در بازیهای جهانی آمریکا بودند که به دلیل عدم صدور ویزا تاکنون این مسابقات را از دست دادهاند. مسابقاتی که احتمال لغو اعزام آن نیز به همین دلیل زیاد است. ملیپوشان ایران اخیرا در پست اینستاگرامی نسبت به عدم صدور روادید آمریکا اعتراض و از فدراسیون جهانی درخواست کمک کرده بودند. این رقابتها از پایان هفته جاری در بیرمنگام آمریکا آغاز میشود.
پیش از داستان کاراته، پرسروصداترین اتفاقی که در حوزه صدور ویزا رخ داد مربوط به فدراسیون کشتی بود که آمریکا حاضر نشد ویزای علیرضا دبیر بهعنوان رئیس و چند نفر دیگر از اعضای تیم ملی را صادر کند. البته جنس آن عدم صدور ارتباطی به جنس کاراته ایها ندارد؛ آمریکا به دلیل اظهارات ضدآمریکایی علیرضا دبیر، ویزای او برای سفر به این کشور را صادر نکرد.
در این میان نباید از کنار ماجرای امیر سرخوش که ویزای او برای حضور در آمریکا صادر نشد هم گذشت؛ امیر سرخوش اسفند سال گذشته پس از حضور در مسابقات اسنوکر قهرمانی جهان و صعود به فینال این رقابتها، سهمیه حضور در بازیهای جهانی آمریکا (ورلدگیمز) را به دست آورد که فدراسیون بولینگ و بیلیارد و اسنوکر ادعا کرد اقدام لازم برای صدور ویزای این ملیپوش را انجام داده، ولی تا ۱۰ روز مانده به شروع این رقابتها ویزای این ورزشکار هم صادر نشده بود.
البته آمریکا تنها کشوری نیست که این اواخر برای صدور ویزا، ورزشکاران ایرانی را زیر ذرهبین برده است؛ چون همین چند روز قبل مشخص شد مشکاتالزهرا صفی، دختر تنیسباز ایران هم به دلیل صادرنشدن ویزای انگلیس، حضور در مسابقات ویمبلدون جوانان را از دست داده است. در جدیدترین اقدام هم تیم ملی بسکتبال سهنفره زنان ایران به دلیل تأخیر در صدور ویزا و نبودن پرواز مناسب، به کاپ آسیا در سنگاپور اعزام نشد. ۹ ماه قبل هم تیم ملی دوچرخهسواری ایران قرار بود به بلژیک برود که ویزای آنها نیز صادر نشد و از سفر بازماندند.
اگرچه عدم صدور ویزا برای ورزشکاران ایرانی امری تازه نیست و از دیرباز تاکنون ادامه داشته، ولی با توجه به مرور مختصر برخی اتفاقات رخداده، مشخص است این موضوع در ماههای اخیر شتاب بیشتری گرفته است. حال طرح پرسش کلی که آیا این عدم صدور ویزا تماموکمال به دلیل مسائل سیاسی است، موضوع مهمی است.
در بالا به تعدادی از اتفاقات رخداده اشاره شد. درباره کاراته که هنوز دلیل مشخصی عنوان نشده و فقط میتوان این فرضیه را پروراند که ممکن است کارت خدمت سربازی و قرارگرفتن سپاه پاسداران در فهرست تحریمهای شدیدتر آمریکا دلیل این امر باشد. اگر چنین باشد، بازهم این جریان حاصل یک اتفاق سیاسی است. بااینحال، در مورد فدراسیون کشتی، ماجرای سیاسی چندان مطرح نیست؛ دبیر بهعنوان رئیس فدراسیون کشتی تصمیم گرفته اظهاراتی آمریکاستیزانه داشته باشد و نهایتا آمریکا هم تصمیم گرفت برای او ویزا صادر نکند.
تیم ملی بسکتبال سه نفره زنان ایران به دلیل تاخیر در صدور ویزا و نبودن پرواز مناسب، به کاپ آسیا اعزام نشد. این تیم قرار بود روز دوشنبه به کاپ آسیا اعزام شود که تاخیر در صدور ویزا، نبود پرواز مستقیم به سنگاپور و پیدا نکردن پرواز مناسب دیگری که این تیم را به موقع به سنگاپور برساند، باعث شد شانس حضور در این مسابقات را از دست بدهد.
تاخیر در صدور مجوز تحصیلی از سمت اداره مهاجرت کانادا موجب بلاتکلیفی و از دست رفتن موقعیت تحصیل برای چنین تن از دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در این کشور شده است. بر این اساس حداقل 11 دانشجوی ایرانی متقاضی تحصیل در مقطع دکتری از دانشگاه های کانادا بیش از یک سال منتظر صدور مجوز تحصیل خود بودهاند؛ تاخیری که موجب از دست رفتن فرصهای مشابه و کاهش توان برنامهریزی برای این دانشجویان شده است.
عربستان در اقدامی غیرمتعارف و اشتباه به حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب، سرپرست حجاج ایرانی ویزا نداد.
به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، برخی رسانه ها گزارش دادند که حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی اعلام کرده است: به علت تصمیم اشتباه وزارت حج عربستان در ایجاد محدودیت سنی زائران و تعلل در اعطای ویزا، بنده به عنوان سرپرست حجاج ایرانی، عدم حضورم را در سرزمین وحی اعلام می کنم.
به برادران وزارت امور خارجه اطلاع دادم که تنها در صورتی مشرف می شوم که وزیر حج عربستان بابت اقداماتی که انجام گرفته است، عذرخواهی کند و باید در فرودگاه عربستان به استقبال نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی بیاید. از طرفی هم دفتر مقام معظم رهبری اجازه این سفر را به من بدهد.