دبیر هیئت مدیره و عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور گفت: جاذبه برای مهاجرت پرستاران زیاد است و در یکی دو سال اخیر بهوضوح روند مهاجرت پرستاران تشدید شده است.
به گزارش قدس آنلاین، احمدرضا یزدان نیک، پیرامون مشکلات و موانع خدمتی پرستاران، اظهار کرد: پرستاران چند مطالبه اصلی دارند؛ اولین آنها تعرفهگذاری خدمات پرستاری است که خوشبختانه بعد از ۱۴ سال، از دیماه امسال وارد فاز اجرایی شد، البته هنوز به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ نشده و ممکن است در اجرا هم تأخیر و هم اشکالاتی داشته باشد، اما زمان اجرا از اول دیماه است. وی مطالبه دوم پرستاران را اصلاح کمبود نیروی پرستاری برشمرد و افزود: در استان اصفهان و نیز کشور تقریباً یکدوم استاندارد ملی پرستار داریم، درحالی که اگر بخواهیم تعداد پرستاران را با استانداردهای جهانی مقایسه کنیم، وضعیت بهمراتب بدتر است.
دبیر هیئت مدیره و عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور با اشاره به اینکه در خصوص برطرف کردن کمبود نیروی پرستاری کار عمدهای صورت نگرفته و امسال جذب چندانی نداشتیم، گفت: سال قبل تعدادی نیرو جذب و تعدادی استخدام شدند، اما در حدی که پیش از آن قول داده شده بود نبود، حتی تعداد زیادی از ردیفهای استخدامی، غیر پرستار بودند و در واقع این جذب به نام پرستاری و به کام دیگران بود.
وی کمبود نیروی پرستاری را معضل بزرگی دانست که تأثیر زیادی روی کیفیت خدمات پرستاری میگذارد و همچنان پابرجاست و اقدام ویژهای برای حل این معضل نشده و تصریح کرد: استخدام پرستاران عمدتاً مربوط به کسانی بوده که شرکتی و یا تبصرهای بوده و در سیستم شاغل بودهاند و تبدیل وضعیت شدهاند، درحالیکه نیروی چندانی جایگزین بازنشستگان و توسعه بخشها و تختهای بیمارستانها نشده است.
یزداننیک معضل سوم را تبدیل وضعیت پرستاران عنوان کرد و توضیح داد: نیروهای زیادی داریم که شرکتی، تبصرهای و تعدادی هم پیمانی هستند. نیروهای پیمانی ثبات و امنیت شغلی خوبی دارند، اما در حق تبصرهایها اجحاف زیادی شده و نیروهای شرکتی وضعیت بدتری از همه دارند.
وی با اشاره به اینکه دریافتی یک نیروی شرکتی تقریباً نصف یک استخدام رسمی است، افزود: نیروهایی که در دوران کرونا بهصورت ۸۹ روزه و با وعده استخدام و جذب وارد سیستم شدند، وضعیت اسفناکی دارند و اخیراً یکی یکی عذر آنها را خواستهاند، آنهم درحالیکه این نیروها در بحران کرونا و با وجود همه خطرات به میدان آمدند و کار کردند، اما الآن به آنها میگویند خوش آمدید!
پرستاران کارگر فصلی نیستند!
عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تأکید بر اینکه پرستاران کارگر فصلی نیستند که یک روز بگویند به شما نیاز داریم و فردا دیگر نیاز نداشته باشند، افزود: تبدیل وضعیت پرستاران هم در مجلس در حال پیگیری است و هم در هیئت دولت قولهایی داده شده، اما هنوز هیچ گشایشی اتفاق نیفتاده است. از میان نیروهای طرحی، شرکتی و تبصرهای، فقط کسانی که سهمیه ایثارگری دارند در اولویت استخدام هستند، درحالیکه این مورد بیعدالتی است و کسی که نزدیک به ۲۰ سال تبصرهای بوده باید در اولویت تبدیل وضعیت باشد.
وی مطالبه بعدی را تسری فوقالعاده خاص به پرستاران برشمرد و گفت: در یک مقطع قولی به پرستاران داده شد که مشمول فوقالعاده خاص میشوند، ضمن اینکه برای برخی از سازمانها و ارگانها هم در این زمینه اقدام شد و فوقالعاده خاص شامل حال آنها هم شد. در حال حاضر یکی از مطالبات پرستاران این است که فوقالعاده خاص برای آنها محاسبه شود، اما در این زمینه کاری انجام نشده است. وزارت بهداشت میگوید موافق این موضوع است، اما ظاهراً بودجهای که باید در نظر گرفته شود امسال و حتی در بودجه ۱۴۰۱ در نظر گرفته نشده، بر این اساس به نظر میرسد فوقالعاده خاص یکی از مطالبات بر جای مانده پرستاران خواهد بود.
خستگی کرونا در تن پرستاران ماند
یزداننیک مطالبه بعدی پرستاران را وعدههایی برشمرد که در دوران همهگیری کرونا به پرستاران داده شد و افزود: در دوران کرونا تشویقیهایی با عنوان مرخصی، کاهش ساعت کاری، حق کرونا و ... در ستاد ملی کرونا مصوب و وزارت بهداشت موظف به پرداخت و اعمال آن به پرستاران شد، اما متأسفانه اجرا نشد، یا ناقص اجرا شد و خستگی و فرسودگی کرونا در تن پرستاران ماند.
وی ادامه داد: زمانی شور و حالی وجود داشت و با بحران کرونا بهصورت حماسی برخورد شد، رسانهها هم پای کار آمدند و فداکاری پرستاران را نشان دادند، اما بهتدریج این وضعیت عادی شد، درحالیکه شرایط پرستاران تفاوتی نکرده و در پیک ششم کرونا هم همان سختیها وجود دارد. نباید تنها در مواقع بحران به فکر پرستاران افتاد و وعده داد، اما با فروکش کردن بحران، تمام وعده وعیدها فراموش شود.
دبیر هیئت مدیره و عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور به معوقات پرستاران اشاره و اظهار کرد: قرار بود معوقات پرستاران بهروز شود، پرستاری که این ماه اضافهکاری اجباری انجام میدهد باید همین ماه یا حداکثر ماه آینده دستمزدش را بگیرد، اما متأسفانه چند ماه بعد پرداخت میشود و مشخص نیست چطور محاسبه میشود.
وی ادامه داد: مشکلات دیگری هم وجود دارد که شاید جزئیتر باشد، اما عمده مطالباتی که پرستاران دارند همین مواردی است که اشاره شد. این مشکلات باعث میشود پرستاران احساس کنند کارشان دیده و ارزشگذاری نمیشود و حس بدی به آنها دست میدهد.
از ابزار تجمع و تحصن استفاده نمیکنیم
یزداننیک با بیان اینکه سازمان نظام پرستاری بههیچوجه تجمع و تحصن را تائید نمیکند و از این ابزارها استفاده نمیکند، تصریح کرد: ما ابزارهای قانونی در دست داریم و از مسیرهای قانونی مطالبات خود را پیگیری میکنیم. سازمان نظام پرستاری تمام مطالبات پرستاران را با جدیت دنبال میکند و تا وقتی به نتیجه نرسد دست از تلاش برنمیدارد.
دبیر هیئت مدیره و عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور کمبود نیروی پرستاری را مشکل بزرگی دانست که روزبهروز بدتر میشود و افزود: هرسال پرستار به تعداد کافی استخدام نمیشود و به همین خاطر وضعیت هرسال نسبت به سال قبل بدتر میشود. زمانی میگفتیم یک پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی داریم، اما این نسبت هرروز بیشتر به هم خورد و بهمرور به ۹ دهم پرستار برای هر تخت رسید.
وضعیت کمبود نیروی پرستاری فاجعه است
وی خاطرنشان کرد: وضعیت کمبود نیروی پرستاری فاجعه است و این کمبود باعث فشار کاری و افت کیفیت کار پرستاران و درنتیجه نارضایتی مردم و پرستار شده است. مشکلات موجود جزو موانع خدمت است و باعث میشود پرستاران نتوانند خدمتی که شایسته مردم است به آنها ارائه کنند.
عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در دنیا و بهویژه کشورهای اروپایی و اخیراً کشورهای حوزه خلیجفارس شرایط بسیار راحتی برای جذب پرستاران فراهم کردهاند، گفت: با توجه به پاندمی کرونا این کشورها بهشدت دنبال جذب پرستاران هستند، چون کمبود نیرو را تشخیص دادهاند و استانداردها را رعایت میکنند.
وی با اشاره به اینکه یک پرستار در کشورهای اروپایی ۴ تا ۵ هزار دلار حقوق میگیرد که با نصف این حقوق میتواند زندگی خوبی داشته باشد، افزود: جاذبه برای مهاجرت پرستاران زیاد است و در یکی دو سال اخیر بهوضوح روند مهاجرت پرستاران تشدید شده است.
یزداننیک با بیان اینکه در کشور ما با یک شیفت کار امورات زندگی پرستاران نمیگذرد و مجبورند دو شیفت کار کنند، گفت: مشکلات معیشتی از یکطرف و کمبود نیرو و فشار کاری از طرف دیگر جاذبه برای مهاجرت ایجاد میکند، به همین خاطر است که نیروهای خوب پرستاری ما یکی یکی در حال خروج از کشور هستند.
وی با بیان اینکه معیشت موضوع جدی است، گفت: نمیتوان با پرستار مثل یک کارمند عادی برخورد کرد و باید حداقلهایی با توجه به سختی و خاص بودن حرفه پرستاری در نظر گرفت. متأسفانه هرچقدر به حقوق پرستار اضافه میشود، تورم از آن سبقت میگیرد و برای این مشکل جدی فکری نشده است.