شامگاه جمعه چندین تظاهرات در شهرهای مختلف اسپانیا و مراکش در اعتراض به فاجعه ملیلیه برگزار شد که در جریان آن دستکم ۲۳ مهاجر آفریقایی کشته شدند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری "نبض"، در بارسلونا (شمال غربی)، مالاگا (جنوب)، ویگو، سن سباستین و لاکرونیا (شمال شرقی)، و همچنین در شهر ملیلیه، جایی که فاجعه رخ داد، هزاران نفر به دعوت تعدادی از گروههای حقوق بشری گرد هم آمدند تا سیاستهای مهاجرتی و همینطور خشونت پلیس و نظامیسازی مرزها را محکوم کنند.
فعالان انجمنهای مهاجران آفریقایی در مراکش نیز درخواست خود را برای انجام تحقیقات برای تعیین مسئولیت قتل غم انگیز ۲۳ مهاجر در تلاش برای عبور از حصار جداکننده منطقه اسپانیایی ملیلیه و مراکش تجدید کردند و در تظاهراتی در رباط، پایتخت مراکش بر آزادی دسترسی و حرکت، تاکید کردند.
به گفته محمدو دیالو، یکی از مقامات این انجمن که خواستار برگزاری تظاهرات با حمایت سازمانهای حقوق بشر مراکش شده، ائتلاف جوامع صحرای جنوبی در مراکش بر ضرورت انجام تحقیقات مستقل برای تعیین مسئولیتها تاکید دارند.
در این تظاهرات که با حضور فعالان حقوق بشر در مقابل پارلمان مراکش برگزار شد، بنرهایی نیز برافراشته شد که خواستار شناسایی هویت قربانیان و اطلاع رسانی به خانوادههای آنها بودند و از دیپلماتهای کشورهایشان در مراکش خواستند در این امر مشارکت کنند.
در حالی که مبارزه با مهاجرتهای غیرقانونی یک موضوع اساسی در همکاری بین مراکش و اسپانیا است، سازمانهای حقوق بشر مراکشی آنچه را که آنها "نقش ژاندارمری" مراکش به نفع اتحادیه اروپا میدانند، مورد انتقاد قرار میدهند.
این سازمانها از حقوق مهاجران به عنوان پناهجویانی که به دنبال زندگی بهتر برای فرار از شرایط جنگ، قحطی یا فقر هستند، دفاع میکنند.
این سازمانها همچنین از دیپلماتهای کشورهای مربوطه خواستند به ۶۵ مهاجری که در "الناظور" دستگیر شدند، در جریان محاکمهشان به اتهاماتی از جمله ورود غیرقانونی به خاک مراکش، خشونت علیه مقامات دولتی، تجمع مسلحانه و نافرمانی کمکهای لازم را ارائه کنند.
سازمان ملل پیشتر، مقامات مراکش و اسپانیا را به استفاده از "زور بیش از حد" در تعامل با حدود ۲ هزار مهاجر غیرنظامی متهم کرد که تلاش داشتند به دیوار مرزی بین مراکش و شهر ملیلیه تحت کنترل دولت اسپانیا یورش ببرند. در ۲۴ ژوئن، این مهاجران که بیشتر آنها از کشورهای آفریقایی، صحرای جنوبی و سودان بودند، به امید رفتن به اسپانیا تلاش کردند به دیوار مرزی هجوم ببرند، اما مقامات مراکشی و اسپانیایی آنها را نپذیرفتند و ۲۳ تن در این جریان جان خود را از دست دادند.
در همین راستا، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در جریان کنفرانسی مطبوعاتی خاطرنشان کرد: ما عمیقا از تصاویر خشونتباری که در مرزهای بین مراکش و اسپانیا و کشته شدن دهها تن دیدهایم، شوکه هستیم.
دوجاریک در ادامه افزود: همچنین شاهد استفاده از زور مفرط مقامات هستیم و این امر نیاز به تحقیق و بررسی دارد چرا که آنچه رخ داده است، قابل قبول نیست.