معاونت بورس و امور دانشجویان بینالملل تعیین تکلیف دانشجویانی که از سال ۱۳۸۷ به بعد بورسیه شدهاند و فراخوان تاسیس موسسات جذب دانشجوی خارجی را به عنوان ضروریترین اقدامات، پیگیری و اجرایی کرده است.
انتخابات ریاستجمهوری ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ در بحبوحه همهگیری کرونا، تعطیلی مشاغل و مراکز علمی و فرهنگی اما با حضور مردم برای تغییر و حرکت به سوی آیندهای روشنتر برگزار شد. آیت الله سیدابراهیم رئیسی به عنوان منتخب مردم در این انتخابات، ۱۲ مرداد در مراسم تنفیذ و ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در مراسم تحلیف حاضر شد. اعضای کابینه دولت سیزدهم نیز در فاصله زمانی کمتری نسبت به دولتهای قبل و ۲۰ مرداد به مجلس شورای اسلامی معرفی شدند. وزرای همراه دولت بعد از پنج روز بحث و بررسی در مجلس شورای اسلامی از سوم شهریور و با رای اعتماد نمایندگان مردم در مجلس کار خود را آغاز کردند و امروز بعد از ۹ ماه نگاه مردم ایران به نتایج فعالیت آنان در حوزههای مختلف و اثرگذاری این تلاشهاست.
سازمان امور دانشجویان وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با داشتن وظایف مختلفی در ارتباط با فعالیتهای دانشجویان داخل و خارج از کشور مرجعی برای بسیاری فعالیتهای ورزشی و فرهنگی و امور دانش آموختگان این دانشگاه ها همچنین اعطای بورس به دانشجویان داخلی و رسیدگی به امور دانشجویان بین الملل مشغول به تحصیل در دانشگاه های ایران به شمار میآید.
با حجم زیادی از کارهای انجامنشده مواجه هستیم
معاون بورس و امور دانشجویان بینالملل سازمان امور دانشجویی در گفت وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، در پاسخ به این سوال که مدیران در دولت سیزدهم در بخش دانشجویان بینالملل چه فعالیت های داشتهاند؟ اظهار داشت: همه مدیران سازمان امور دانشجویان خستگی ناپذیر و با اخلاص دنبال کار و تحول جهت پیشبرد امور و انجام وظایف خود هستند.
دکتر محمدجواد سلمانپور افزود: غالب مدیران این دولت، از جمله مدیران این بخش همت کرده و به عنوان اولین اولویت کاری خود به تدوین کلان برنامه ها، مبتنی بر اسناد بالادستی پرداختند. در این کلان برنامه ها عرصه خدمت را گسترده تر دیده اند و حجم خدمت را بالا برده اند؛ اما نکته مهم این است که با حجم زیادی از کارهای انجام نشده مواجه هستیم. کارهایی که باید در دولت های گذشته انجام می شد و راه را برای خدمت رسانی منطبق بر سیاستهای گام دوم انقلاب اسلامی و شرایط بین المللی جدید هموار می کرد.
تعیین تکلیف بورسیهها و فراخوان تاسیس موسسات جذب دانشجوی بینالملل
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز ضمن بیان مثالی در حوزه کاری خود از کارهای انجام نشده گفت: مثلا در حوزه دانشجویان بین المللی موسسات جذب دانشجو برای جذب نظام مند دانشجوی بین المللی باید از مدت ها قبل تاسیس می شد، اما این کار انجام نشده بود تا اینکه اخیرا با تدوین و تصویب آیین نامه و شیوه نامه اجرائی آن موفق به آغاز تشکیل موسسات جذب شده ایم. خلا قانونی تشکیل این موسسات از طرفی موجب ورود غیر قانونی واسطه ها در جذب و هم خلل در کیفیت و کمیت جذب دانشجویان بین المللی شد که اکنون باید آن را جبران کرد.
وی اضافه کرد: نمونه دیگر دانشجویان بورسیه ها از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۳۹۲ است که تعداد زیادی برای تامین هیات علمی دانشگاهها در داخل و خارج کشور بورسیه شدند اما پس از اخذ دکترا و بازگشت به ایران جذب آنان به طور کامل صورت نگرفت، بلکه مواجه با مشکلات هم شدند.
امروز مدیران این دولت در بخش دانشجویی باید وقت خود را صرف حل مشکلات جذب آنان کنند، در حالی که باید مشکلات آنان تا سال ۱۳۹۶ در دولت قبل رفع می شد.
جنجال در مورد دانشجویان بورسیه بیشترسیاسی بود
وی در مورد جنجالی که در مورد دانشجویان بورسیه راه افتاد گفت: جنجال هم بیشتر جنبه سیاسی داشت ولی در نهایت مشکلات این افراد روی دوش مدیران جدید حوزه دانشجویی وزارت علوم افتاده که چالش مهمی است و باید به سرعت به پایان برسد.
سلمانپور در مورد اقدامات انجام شده برای حل مشکل این دانشجویان گفت: از آنجا که مشکلات این عزیزان یکسان نبود و طولانی شدن حل آنها بر دشواری حل آنها افزوده بود، ابتدا پرونده همه این افراد بررسی و راه حل هایی برای حل مشکل آنها یافته شد. تعدادی از این افرد بورسیه خارج از کشور بودند که دانشآموخته شده و به کشور برگشته اند و حدود ۳۰ نفر هنوز مشغول تحصیل هستند. تعداد زیادی از آنان عضو هیات علمی شده اند.
کاری که باید از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ انجام می شد، مدیران امروز باید به دوش بکشند و چالش ها و مشکلات را شناسایی و بعد حل کنند. بنابراین مردم باید صبوری کنند تا مشکلات در همه بخش ها حل شود.
سلمانپور افزود: البته شیوه رئیس جمهور محترم این نیست که مشکلات موجود را به گردن دولت های قبل بیاندازد، اعتقاد دارم این از نجابت ایشان است. ولی این نجابت نباید حجاب واقعیت تلخ بشود که قسمت قابل توجهی از مشکلات فعلی ما ریشه در ترک فعل ها یا بد انجام داد نها در دولت گذشته دارد.
تعیین تکلیف بورسیهها و فراخوان تاسیس موسسات جذب دانشجوی بینالملل
فراخوان تاسیس موسسات جذب دانشجو و تلاش برای تخصیص فرصتهای مطالعاتی
معاون بورس و دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان در مورد برخی کارهای انجام نشده در سطح کلان، در حوزههای مختلف اظهار داشت: مثلا ساماندهی یارانه ها هم یکی از کارهایی است که باید قبلا انجام می شد. اگر این کار در دولت های قبل یا دولت پیشین صورت می گرفت، اثار منفی ان تا ۶ ماه یا ۱ سال پس از آن پایان یافته بود و مردم از آثار مثبت آن بهره مند می شدند و آثار منفی که مردم باید سال ها پیش تجربه می کردند تمام شده بود.
اگر دولت فعلی نیز مانند دولت های قبل این اقدام حیاتی در اقتصاد کشور را به خاطر هزینه و تبعات زود گذر آن برای خودش، روی دوش دولت های بعد می انداخت، آثار منفی آن برای آینده ملت بسیار بیشتر بلکه مهلک میشد.
سلمانپور در مورد کارهای انجام شده در معاونت بورس و امور دانشجویان بین المللی سازمان امور دانشجویی گفت: از جمله آخرین اقدامات در سطح ملی فراخوان تشکیل موسسات جذب دانشجوی بین الملل است. این موسسات از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مجوز می گیرند و با نظارت وزارت علوم و با همکاری دانشگاه ها دانشجو را از هر کشوری جذب می کنند.
وی ادامه داد: اختصاص ۱۰۰۰ فرصت تحقیقاتی کوتاه مدت خارج از کشور و ۲۰۰۰ فرصت تحقیقاتی در داخل نیز از دیگر کارهاست. در حوزه دانش آموختگان بین المللی جشن فارغ التحصیلی و برپایی جشنواره ملل با هدف آشنایی با تاریخ، فرهنگ ملل در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین و نیز برگزاری اولین المپیاد فرهنگی ورزشی دانشجویان دختر و پسر بین المللی در تابستان جاری در دانشگاه مازندان و در هفت رشته با هدف همدلی بیشتر بین این دانشجویان نیز تابستان جاری به میزبانی دانشگاه مازندران برگزار میشود.