وزارت کشور بریتانیا اعلام کرد که در طرحی آزمایشی، بعضی از پناهجویانی که «غیرقانونی» وارد این کشور میشوند تحت «نظارت الکترونیک» قرار خواهند گرفت. در حال حاضر در این کشور، پابندهای الکترونیک رایجترین شکل نظارت الکترونیک است که برای زندانیان استفاده میشود. پیش از آغاز اجرای طرح، ۴۰ سازمان مدافع حقوق بشر با چنین اقدامی مخالفت کرده بودند.
مخالفان میگویند که روشهای مراقبت الکترونیک که برای زندانیان استفاده میشود، جرمانگاری پناهجویی است. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا درباره اجرای این طرح گفت که نباید اجازه داد پناهجویان بعد از ورود غیرقانونی «بروند و در کشور غیب شوند.» طرح آزمایشی وزارت کشور بریتانیا ۱۲ ماه اجرا خواهد شد و شامل پناهجویانی میشود که از «راههای خطرناک و غیرضروری» خود را به این کشور میرسانند.
نخستوزیر بریتانیا: به پنجاه پناهجو اطلاع داده شد که به رواندا فرستاده میشوند
بریتانیا پناهجویان را به رواندا میفرستد
عبور از کانال مانش سوار بر قایقهای کوچک یا مخفی شدن پشت تریلیهای باری از جمله راههای رایج قاچاق انسان به بریتانیاست که هر سال جان دهها نفر را میگیرد. دولت بریتانیا میگوید که در تلاش است تا با این روشهای خطرناک قاچاق انسان مقابله کند. اجرای این طرح تنها چند روز بعد از آن انجام میشود که تلاش دولت بریتانیا برای فرستادن پناهجویان به رواندا بینتیجه ماند.
احتمالا نخستین گروهی که تحت نظارت الکترونیک قرار بگیرند کسانی هستند که قرار بود با پرواز به رواندا فرستاده شوند. دولت بریتانیا میگوید که در جریان اجرای آزمایشی این طرح میتواند پیوسته با پناهجویان در تماس باشد و روند بررسی پرونده آنها را به شکل موثری پیگیری کند. دولت میگوید که بعضی پناهجویان که در اردوگاهها نگهداری میشوند، بعد از صدور قرار پناهجویی و خروج از اردوگاه، به زندگی مخفیانه در بریتانیا روی میآورند. کسانی که در طرح جدید احتمالا پابند دریافت میکنند، ممکن است با محدودیتهای بیشتری از جمله کم شدن ساعت رفت و آمد در اماکن عمومی روبهرو شوند. پناهجویانی که بر اساس اطلاعات مراقبت الکترونیک به محدودیتها تن ندهند با خطر دستگیری و محاکمه روبهرو خواهند بود. به گفته دولت، کسانی که درخواست پناهندگیشان رد شده و به آنها گفته شده که باید کشور را ترک کنند، بیش از دیگران احتمال دارد که به زندگی مخفیانه روی بیاورند. بر اساس مقررات وزارت کشور، مراقبت الکترونیک شامل کودکان و زنان باردار نخواهد بود. همچنین ماموران باید به مسایلی مانند سلامت روانی و جسمانی پناهجو هم توجه کنند و ببینند که آیا سابقه شکنجه شدن یا آسیب دیدن در بردهداری مدرن را دارد یا نه. اگرچه در دستورالعمل دولت آمده که چنین مسایلی لزوما موجب نخواهد شد تا پناهجو مشمول مراقبت الکترونیک نشود. بوریس جانسون روز شنبه در جمع خبرنگاران گفت که کشورش در مواجهه با پناهجویان «بسیار بسیار دست و دلباز» است.
او به طرحهایی اشاره کرد که در چارچوب آنها پناهجویان از هنگکنگ، افغانستان و اوکراین به بریتانیا آمدهاند. آقای جانسون گفت: «وقتی بعضی غیرقانونی میآیند و قانون را زیر پا میگذراند، بسیار مهم است که تفاوت قائل شویم.»
دولت بریتانیا اخیرا با تصویب قانونی، مجازات ورود بدون مجوز را افزایش داد. بر اساس قانون جدید، کسانی که بدون ویزا به بریتانیا میآیند یا بیش از مدت ویزایشان در این کشور میمانند ممکن است تا با حکم زندان تا سقف چهار سال روبهرو شوند. بر اساس آمار وزارت دفاع بریتانیا، در روز جمعه (دیروز) ۲۳۰ نفر با پنج قایق از کانال مانش عبور کردهاند و بدون ویزا وارد بریتانیا شدهاند. این آمار همچنین نشان میدهد شمار کسانی که از ابتدای سال جاری میلادی (حدود شش ماه پیش) پس از عبور از دریا خود را به بریتانیا رساندهاند، بیش از ۱۱ هزار نفر است.