کلات مورموری دهستانی از توابع بخش کلات شهرستان آبدانان در استان ایلام است که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۹۶۰ نفر(۲۴۰) خانوار بوده است. سالها است که زمینهای کشاورزی عقبه سد کرخه در بخش کلات مورموری آبدانان در انتظار آبی است که از کنار آنها میگذرد. تجهیزات سد مولاب و آبیاری قطرهای چند سالی است که غیر فعال شده و زمینهای حاصلخیز این دشت به زمین دیم تبدیل شده و علی رغم وعدههای مسئولین اجرای آبیاری تحت فشار کلات به سرانجام نرسیده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، کلات مورموری دهستانی از توابع بخش کلات شهرستان آبدانان در استان ایلام است که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۹۶۰ نفر(۲۴۰) خانوار بوده است.
سالها است که زمینهای کشاورزی عقبه سد کرخه در بخش کلات مورموری آبدانان در انتظار آبی است که از کنار آنها میگذرد.
تجهیزات سد مولاب و آبیاری قطرهای چند سالی است که غیر فعال شده و زمینهای حاصلخیز این دشت به زمین دیم تبدیل شده و علی رغم وعدههای مسئولین اجرای آبیاری تحت فشار کلات به سرانجام نرسیده است.
وعدهها تحقق نمییابند
یکی از کشاورزان بخش کلات مورموری با اشاره به اراضی مستعد دیم و آماده برای آبیاری اظهار داشت: عدم تحقق وعده داده شده روستائیان را مجبور به مهاجرت کرده است و چندین سال است که در انتظار وعدههای داده شده لحظه شماری میکنیم اما از تحقق آن خبری نیست.
مدیریت صحیح میتوانست دشت کلات را به منبع درآمد تبدیل کند
علی زارع یکی از ساکنان بخش کلات مورموری به خبرنگار فارس گفت: دشت کلات میتوانست همچون دشتهای خوزستان منبع درآمد کل بخش کلات مورموری باشد و ما جوانان را به دامداری، کشاورزی و صیفی کاری مشغول کند.
وی افزود: اگر مدیریت به درستی انجام میگرفت اکنون دشت کلات مورموری جوانانی را مشغول داشت که اسم منطقه محروم را از محل زندگی آنها برداشته و حسرت یک زندگی خوب بر دل آنها نمیماند.
سد مولاب 2700 هکتار از اراضی را تحت پوشش خود قرار داد
امینپور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آبدانان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در ایلام گفت: بند انحرافی سد مولاب در سال ۱۳۷۵ توسط شرکت آب منطقهای احداث و ۲۷۰۰ هکتار از اراضی را تحت پوشش خود قرار داد.
وی افزود: از ۲۷۰۰ هکتار اراضی ۲۳۰۰ هکتار آن به صورت ۱۱ واحد جداگانه تحت پوشش شبکههای آبیاری بارانی طراحی و آماده اجرا شدند.
مدیر جهاد کشاورزی آبدانان بیان کرد: از مجموع ۱۱ فاز، فاز یک و دو در سال ۱۳۹۰ و فاز سه و چهار در سال ۱۳۹۶ طراحی و اجرا و به بهره برداری رسید به طوری که بهره برداران طی این سالها از آن استفاده کردند.
امینپور گفت: به دلیل نگهداری نکردن مدیر عامل وقت آن زمان بخش تاسیسات برقی مورد سرقت قرار گرفتند.
وی افزود: ما ضمن دعوت از علیزاده نماینده مردم به زمینهای کلات و قولهایی در صورت تخصیص اعتبار مبنی بر احیای فاز یک، دو، سه و چهار و تحویل به بهره برداران را گرفتهایم.
مدیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: ۵۲۴ هکتار در فاز یک و دو و ۵۵۵ هکتار در فاز سه و چهار تحت کشت و مجموعا ۱۰۷۹ هکتار از اراضی تحت کشت دیمی هستند.
این مقام مسئول در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فارس در خصوص استفاده از آب سد کرخه گفت: ۶۰ کیلومتر از آب سد کرخه در حوزه استحفاظی شهرستان آبدانان قرار دارد و با اشاره به اینکه از ۵۸۰ متر مکعب سهم حجم برداشت آب از سد کرخه در استان ایلام تنها ۳۰۰ متر مکعب آب برای اراضی کشاورزی دشت عباس دهلران برداشت میشود.
امینپور ادامه داد: حدود ۲۸۰ متر مکعب از حق سهم برداشت آب از سد کرخه در استان ایلام تا کنون استفاده نشده و کشاورزان از این حق محروم بودهاند.
وی در پایان افزود: اگر مجوز برداشت از آب سد کرخه از سوی وزارت نیرو داده شود برای بیش از یک هزار و ۵۰۰ نفربخش کلات مورموری در حوزه کشاورزی و گردشگری اشتغالزایی میشود.
اجرای سد مولاب توسط شرکت آب منطقهای
پور احمد مدیر عامل آب منطقهای استان ایلام در گفتو گو با خبرنگار خبرگزاری فارس در ایلام گفت: سد مولاب دارای یک بند انحرافی و یک شبکه اصلی است که شرکت آب منطقهای آن را اجرا کرده و در بحث تخصیص آب به کسانی که با ما قرار داد بستهاند قطعا آب تعلق میگیرد.
وی افزود: تاکید بر قرار داد بستن به این علت است که حتما باید در قرار داد مقدار آب تخصیص داده شده، بازه زمانی و شیوه تحویل آب قید شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای گفت: آن قسمت سد که به شرکت آب مربوط است در شبکه اصلی و آن بخش که مورد مطالبه مردم بوده تجهیزات آن در مدار نبوده و در شبکه فرعی است.
پوراحمد ادامه داد: شبکههای فرعی پمپاژهایی در مجاورت کانال اصلی هستند که مربوط به جهاد کشاورزی و در بند انحرافی و کانال اصلی آب قابل تامین است.
وی افزود: طبق ماده ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب، جهاد کشاورزی و تعاونیهای آب باید با توزیع آب قرار دادی مبنی بر مقدار آب مورد نیاز و مدیریت تحویل آب تنظیم کنند که به کانالهای تاسیساتی دولت آسیب وارد نشده و مردم از این آب بهره مند شوند.
این مقام مسئول در خصوص سرقت تجهیزات سد مولاب بیان کرد: تجهیزات به سرقت رفته مربوط به جهاد کشاورزی است و سیستم مربوط به شرکت آب هم نگهبان و هم مجهز به دوربین مدار بسته است.
پور احمد در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فارس مبنی بر استفاده از آب کرخه گفت: مطالبه مردم مبنی بر برداشت مستقیم از آب کرخه به حق است ولی ما از آب دریاچه کرخه برای دشت عباس و عین خوش که در حوزه دهلران است استفاده میکنیم.
مدیر عامل آب خاطر نشان کرد: بر این مبنا مطالعاتی در حد شناخت فاز یک انجام و برای وزارت نیرو فرستاد شده و چندین سال است که این مهم در دست بررسی و نماینده مجلس اخیرا پیگیریهای خوبی در این راستا داشتهاند.
وی افزود: با توجه به بسته شدن منابع و مصارف دریاچه کرخه و ذی نفع بودن ۵ استان کرمانشاه، کردستان، لرستان، ایلام و خوزستان برای آبیاری اراضی مورموری حتما باید از جای دیگر این مقدار کم شود.
پور احمد در پایان بیان کرد: وزیر نیرو دستور بازنگری و حتی الامکان تامین آب اراضی مورموری را داده امیدواریم که مطالعات تکمیل مجوز را از وزارت نیرو گرفته و عملیات را آغاز کنیم که با توجه به خشکسالیهای اخیر و شرایط پیش رو که ۵۰ درصد نسبت به بلند مدت کاهش بارندگی را شاهد بودهایم قطعا وزارت نیرو بایستی با در نظر گرفتن همه ملاحظات مجوز را صادر کند.
استفاده بهینه از ظرفیتها میتواند توسعه پایدار را به دنبال داشته باشد و عقبه سد کرخه ظرفیتی است که استفاده از آن میتواند شهرستان آبدانان و به تبع آن کلات مورموری را به یک قطب تولیدی اقتصادی در حوزههای کشاورزی، آبی و پرورش آبزیان و صنعت گردشگری تبدیل کند و دست یافتن به این مهم علاوه بر وعدههای لسانی وعدههای عملی مسئولین را میطلبد.