وقتی بی دقتان سخن از ” آمار مهاجرت نخبگان در کشور ” به میان می آورند!

تاریخ انتشار
05:08:00 | 03 / 06 / 1398

وقتی بی دقتان سخن از ” آمار مهاجرت نخبگان در کشور ” به میان می آورند!

blog-main-image

بار دیگر بی دقتی، سوء نیت و پخش اخبار مغاطه آمیز و جهت دار در فضای رسانه ای داخل کشور و همچنین رسانه‌های خارج از کشور خبرساز شد! گاف خبری داخل کشور : بنا بر بررسی های صورت گرفته توسط “رصدخانه مهاجرت ایران” در چند روز گذشته خبری بر روی خروجی برخی از خبرگزاری ها و همچنین تعداد وسیعی از روزنامه ها و سایت‌های خبری داخلی با این عنوان منتشر شده است: ” ۸ عامل ترک وطن / مهمترین دلیل مهاجرت ایرانیان در سال گذشته چه بود؟ “

بار دیگر بی دقتی، سوء نیت و پخش اخبار مغاطه آمیز و جهت دار در فضای رسانه ای داخل کشور و همچنین رسانه‌های خارج از کشور خبرساز شد!

? گاف خبری داخل کشور

بنا بر بررسی های صورت گرفته توسط “رصدخانه مهاجرت ایران” در چند روز گذشته خبری بر روی خروجی برخی از خبرگزاری ها و همچنین تعداد وسیعی از روزنامه ها و سایت‌های خبری داخلی با این عنوان منتشر شده است:

” ۸ عامل ترک وطن / مهمترین دلیل مهاجرت ایرانیان در سال گذشته چه بود؟ “

? همانگونه که از تیتر خبر می‌شود حدس زد، در متن خبر می بایست از آمار و دلایل مهاجرت های ایرانی ها به خارج از کشور صحبت شده باشد. ولی در عین شگفتی و ناباوری مشاهده می‌شود که در متن با ارجاع به مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار، به علل جابجایی و مهاجرت داخلی جمعیت شاغل و جمعیت بیکار کشور پرداخته شده و از آمار مهاجرت‌های داخلی بعنوان سند و آمار مهاجرت ایرانی ها به خارج از کشور استفاده شده است!

? در اینجا یک سوال اساسی این است که آیا سطح دقت در فضای رسانه ای و مطبوعات کشور تا این حد تنزل کرده که هیچ سردبیر یا دبیر سرویس خبری قبل از انتشار خبری و قرار گرفتن آن در معرض افکار عمومی، محتوای خبر را با تیتر و عنوان آن مطابقت نمی دهد؟ آیا هدف صرفاً تحریک افکار عمومی و ایجاد موج خبری نسبت به مسأله مهاجرت در کشور می‌باشد؟

با این رویکرد خبری، بنظر می‌رسد دیگر هیچ اتکا و اعتمادی بر اخبار و آمار ارایه شده از سوی خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها نمی‌توان کرد!

? گاف خبری-تحلیلی رسانه خارج از کشور! ( افتضاح دویچه وله فارسی)

همزمان با گاف خبری داخلی کشور در حوزه مهاجرت، یک گاف خبری-تحلیلی دیگری نیز در خارج از کشور بسیار جالب و در نوع خود کم نظیر است!

? بررسی ها نشان می‌دهد که یک گزارش تحلیلی در دو روز گذشته از سوی سایت دویچه وله فارسی با عنوان زیر:

“جمهوری اسلامی، فرار مغزها و انکار واقعیات”

منتشر شده است که نشان از سطح کیفی نازل و بی دقتی تمام عیار این سایت خبری-تحلیلی بین‌المللی است.

? جالب اینجاست که موضوع این گزارش مخدوش و پر از اشتباه آماری، اتفاقاً آمار مهاجرت نخبگان از ایران است!

در حالیکه که مطالب و مستندات مورد اتکای گزارش از اینترنت و فضای مجازی کپی برداری شده است و اندکی وقت و حوصله جهت راستی آزمایی آن‌ها توسط تهیه کنندگان گزارش صورت نگرفته است!

? برای مثال نویسنده محترم این گزارش به ظاهر مستند، وقتی در حال کپی کردن آمار مربوط به تعداد ایرانی ها خارج از کشور به نقل از دکتر بهرام صلواتی بوده است، آمار 1.6 (یک و شش دهم) میلیون نفر را 16 ( شانزده ) میلیون نفر قید کرده است و همچنان در ارجاع به سخنان معاون آموزشی وزارت بهداشت در مرداد سال 1398، آن را به سال 89 نسبت داده است. در واقع این نوع خطاهای آشکار و گل درشت زمانی شکل می‌گیرد که نویسنده با بی دقتی و دستپاچگی هر چه تمام نسبت به کپی برداری مطالب از فضای اینترنت اقدام می‌نماید.

? نکته اینجاست وقتی کسی می خواهد راجع به صحت آمار ادعا نماید بهتر است بداند که بین 1.6 میلیون و 16 میلیون، ده برابر ختلاف و همچنین بین سال 89 و 98 نیز 10 سال اختلاف وجود دارد!! با این دو مثال می توان به دقت و سطح قابلیت اطمینان سایر ادعاها و اتهامات این گزارش مخدوش پی برد!!

?❗️ خوب است رسانه هایی همچون دویچه وله در زمانی که قصد دارند نسبت به تهیه گزارش تحلیلی راجع به کشورهای مختلف اعم از ایران بنمایند، افرادی را مسئول تهیه گزارش نمایند که از حداقل سواد و دقت لازم در آن حوزه بهره مند باشند! چون این سطح از بی دقتی و بی سوادی در تهیه اینچنین گزارشاتی و ایراد اتهامات بی پایه و اساسی به مسئولین و پژوهشگران کشور را می توان یک نوعی رسوایی بزرگ برشمرد!

? در پایان ذکر این نکته بسیار مهم و ضروری است که در اینجا مراد به‌هیچ‌وجه انکار و یا سرپوش گذاشتن بر پدیده مهاجرت (در میان اقشار مختلف اجتماعی اعم از جوانان و یا تحصیل‌کردگان) ، و یا نادیده انگاشتن آثار و تبعات مختلف منفی و مثبت در کوتاه‌مدت و بلندمدت بر جامعه ایرانی نیست. بلکه نکته اصلی این است که به همان اندازه که موضوع مهاجرت در میان اقشار اجتماعی اهمیت دارد، پرداختن دقیق و مواجه‌ی علمی و کارشناسانه با آن نیز باید اهمیت داشته باشد. در همین راستا، می‌بایست با تهیه و انتشار آمار و اخبار موثق و تحلیل‌های مستند، بیشترین آگاهی و بینش را پیرامون مهاجرت در جامعه ایجاد کرد.

امید که مسائل مربوط به نخبگان کشور، توسط افراد نخبه‌تری مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد!

  • منبعی برای این محتوا منتشر نشده است
  • نظرات کاربران
    • هنوز نظری ارسال نشده است

    پیغام خود را بگذارید