سوندرا تامانگ با پیراهن مسی به خانه بازنگشت!
داستان زندگی کارگران مهاجر در ساختوسازهای قطر
کمی پس از آن که قطر، حق میزبانی مسابقات قهرمانی فوتبال جام جهانی 2022 را دریافت کرد، سورندرا تامانگ تصمیم گرفت برای کار به این کشور سفرکند. او مانند بسیاری از کارگران فصلی و مهاجر از دوستانش شنیده بود که قطر بسیاری از کارگران نپالی را برای کار در دوحه به منظور ساخت استادیوم ها و پروژه های زیربنایی مرتبط استخدام میکند.
بنابراین در سال 2015 برای پوشش هزینه آژانسهای استخدامی وام گرفت و برای کار ساختوساز درخواست داد. او تصور میکرد که تا جام جهانی کار خواهد کرد و نه تنها درآمد خود را به خانه بازمیگرداند بلکه میتواند برای خرید بلیت بازی نهایی نیز مبلغی را کنار بگذارد. او تصور میکرد که فقط در این صورت بود که پیروز میدان کارگری در قطر بود؛ یک پیروز درحالیکه تیشرتی با عکس لیونل مسی آرژانتینی، بازیکن مورد علاقهاش را به تن داشت.
او را در اکتبر 2021، با یک بیماری مرموز و فلج کننده به خانه فرستادند که کارفرمایانش علت آن را ورم معده یا سوء هاضمه مزمن تعریف کردند و همچنین ادعا کردند که این موضوع هیچ ارتباطی با شرایط سخت محل کارش ندارد. به گفته پزشکش، زمانی که او با درد ناتوان کننده به بیمارستان کاتماندو رسید، هر دو کلیهاش از کار افتاده بودند، که طبق تحقیقات پزشکی، ساعتها کار در گرمای سخت و طاقتفرسا باعث آن شده بود. تامانگ از روی تخت بیمارستانش در کلینیک دیالیز مرکز ملی کلیه نپال می گوید: «من هیچوقت تصور نمیکردم که نتیجه اینگونه شود». او که اکنون 31 سال دارد و هیچ اهداکنندهای در انتظارش نیست، احتمالاً تا پایان عمرش تحت دیالیز خواهد بود و مجبور است جام جهانی را از اینترنت دنبال کند.
طبق مطالعات برخی از دانشمندان، شاخص اندازهگیری رطوبت در منطقهای بالاتر از 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) به عنوان "آستانه بقا" و در مقابل 90.5 درجه فارنهایت (32.5 درجه سانتیگراد) به عنوان خط قرمزی برای آسیب گرمایی برای هر نوع فعالیتی در نظرگرفته میشود. این شاخص در کشور قطر معادل 93 درجه فارنهایت بدست آمده که نشان میدهد هوا در یک بعدازظهر معمولی در اواخر تابستان 50 درصد رطوبت دارد. برهمین اساس، در سال 2018 ساعات کاری کارگران به دو شکل صبحکار و بعدازظهرکار تقسیم شد و تمامی کارها بین ساعات 11.30 تا 3 تعطیل میشدند.
ایست قلبی کارگران مهاجر به سختی کار ارتباطی ندارد
گواهیهای فوت کارگران مهاجر متوفی در قطر اغلب «ایست قلبی» را به عنوان علت ذکر میکنند که نشان میدهد مرگ آنها به کار مرتبط نبوده است. اما واقعیت این است که بیشتر این افراد جوان و سالم هستند. در واقع، همه کارگران باید قبل از دریافت ویزای کار قطر، یک غربالگری بهداشتی «مناسب برای کار» را پشت سر بگذارند. و بنابراین، نرخ بالای بیماری های قلبی عروقی که به عنوان علت مرگ و میر کارگران مهاجر در کشور ذکر شده است، به برخی از دلایل دیگر این مشکل اشاره میکند.
گاردین: مرگ بیش از 6500 کارگر در قطر از زمان اعطای جام جهانی
تحقیقات فوریه 2021 توسط گاردین نشان میدهد، بیش از 6500 کارگر در قطر از زمان اعطای جام جهانی کشته شدهاند، و این مسئولیت را قاطعانه به پای فیفا، فدراسیون بینالمللی فوتبال که این رویداد را اداره میکند، میاندازد.
بیش از 3750 پروژه ساختمانی در سال 2020 تکمیل شد و هزاران پروژه دیگر در حال انجام است. تقریباً هر بلوک آن از سوی مرکز دوحه مثل نوزاد یک عمارت است که در داربست قنداق شده است. جرثقیل های ساختمانی با آسمان خراشها به عنوان ویژگی غالب شهری رقابت میکنند. در حالی که سرعت هولناک توسعه ممکن است با اعطای جام جهانی تقویت شده باشد، همه آن به سمت میزبانی بازی ها یا پذیرایی از طرفداران هدایت نمی شود. از زمان راهاندازی چشمانداز ملی قطر 2030 در سال 2008، دولت تلاش کرده است تا این کشور غنی از گاز را به یک مرکز تجاری و حملونقل برای منطقه تبدیل کند، اقتصاد را به دور از سوختهای فسیلی و ایجاد شهر به یک مرکز تجاری و حملونقل برای منطقه، یک کلان شهر مدرن با اضافه شدن صدها برج اداری، هتل، بلوک های مسکونی، مراکز تفریحی و زیرساخت های لازم برای شکوفایی شهر تبدیل کند.
سازمانهای بینالمللی و تخصیص ۴۴۰ میلیون دلار برای رفاه شرایط کاری کارگران جام جهانی
در ماه مه، چندین سازمان کارگری و حقوق بشری از فیفا خواستند 440 میلیون دلار - همان مبلغی که در جوایز جام جهانی اهدا میکند - برای رفاه کارگرانی که در طول آمادهسازی جام جهانی 2022 در قطر متحمل نقض حقوق بشر شدهاند، کنار بگذارد. این کمپین از حمایت جهانی برخوردار شد و فیفا به عفو بینالملل اعلام کرد که در حال بررسی این پیشنهاد است. اما حتی اگر فیفا با طرح غرامت موافقت هم کند، تمایز بین کارگران جام جهانی و کارگرانی که در فضاهای ساختوساز کار میکنند که ممکن است با اعلام جام جهانی تحریک شده باشند یا نه، دشوار خواهد بود.
وزارت کار قطر بیش از 450 کارگاه را به دلیل نقض سیاست جدید حفاظت از گرما در تابستان امسال تعطیل کرد. این نشانه نظارت مؤثر است، اما وزارتخانه ظرفیت اجرایی ندارد، بنابراین متخلفان اغلب ظرف چند روز به فعالیت بازمیگردند.
مؤثرترین راه برای اجرای سیاست جدید، توانمندسازی کارگران برای دفاع از حقوق خود است که البته این روند تا به اینجا، خوب به نظر نمی رسد زیرا یوسون(دبیر کل بینالمللی ساختمان و چوبکاران.) میگوید که پنجاه و شش کارگر مهاجر به دلیل اعتراض به دستمزدهای پرداخت نشده در ماه اوت دستگیر یا اخراج شدند.